
04 Ağu Sedef Hastalığı& Beslenme
Diyetisyenimiz Çağrı Sevgel’den mesaj var!:
Bir takipçim sedef hastalığında beslenmesinde nelere dikkat etmemiz gerektiğini sormuş bu soruyla sık sık karşılaştığımız için açıklama gereği duydum.
Sedef hastalığı; ciltte kızarıklık, kaşıntı ve dökülmeler ile kendini gösteren kronik bir deri hastalığıdır. Ne kadar kalıtsal(genetik) faktörler etkili olsa da stress, beslenme gibi çevresel faktörlerden de etkilenir.
1)Vücut ağırlığımızdaki artış sedef hastalığını daha çok tetikliyor. Yani vücudumuzdaki yağ miktarı artıkça sedef hastalığı riskinde de artış gözlemleniyor.
2)Alkol histamin salınımını uyarır. Buda deri lezyonlarını, kızarık, kaşıntıları şiddetlendirir. Özellikle bira tüketimine dikkat!
3)Sedef hastalığı inflamatuar bir rahatsızlık olduğu için omega 3 tüketimi çok önemlidir. Diyetten kaynaklanan omega 6/omega 3 oranın bozulması infalamasyonu artırabilir. Bu yüzden omega3 oranı yüksek yani yağlı balıkların tüketimi(uskumru/ringa/sardalya vb.) önerilir.
4)Sedef hastalığın tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar B12 ve folik asit eksikliğine neden olabilir.
B12 vitaminin eksik olması bu hastalığı olumsuz yönde etkileyebilir. Yapılan çalışmalarda B12 vitamin eksikliği tamamlandığında hastalığın ilerlenmesinde azalma görülmüştür.
5)Sedef hastalığında glutene karşı hassasiyetin arttığı ve glutensiz diyette hastalığın semptomlarının iyileştiği gözlemlenmiştir.
6)Yüksek protein ve yüksek kalori alımı sedef rahatsızlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
7)Düşük D vitamini hastalığın tetikleyicisi olabilir. Mutlaka D vitaminine baktır.
8)Yapılan çalışmalarda doğru probiyotik kullanımı sedef hastalarının CRP değerlerinde düşüş gözlemlenmesini sağlar.
9)Meyveli yoğurtlar(hazır yoğurtlar),bulyon içeren çorbalar, konserve besinler sedef hastalığını tetiklediği görülmüştür.
10)Hipertiroidi rahatsızlığında sedef hastalığı şiddetlenirken mutlaka çözümü için doktorunuza başvurun.
One of my followers asked what should she do for psoriasis nutrition. I can explain this frequently asked question as follows;
Psoriasis; it is a chronic skin disease that is manifested by redness, itching and flaking on the skin. Although genetic factors are effective, they affect environmental factors such as stress and nutrition.
1) Increased body weight triggers psoriasis. In other words, as the amount of fat in our body increases, the risk of psoriasis increases.
2) Alcohol stimulates histamine release. As a result, skin lesions, redness, itching are exacerbated. Particular attention should be paid to beer consumption.
3) In psoriasis, omega3 consumption is very important. Disruption of the dietary omega6 to omega3 ratio increases inflammation. Therefore, the consumption of oily fish (mackerel, herring, sardines) with a high omega3 ratio is recommended.
4) Some medicines used in this treatment cause B12 and folic acid deficiency.
Deficiency of vitamin B12 negatively affects this disease. In studies ,when the deficiency of vitamin B12 was eliminated, the disease regressed.
5) It is observed that gluten-free diet improves the symptoms of the disease in psoriasis.
6) High protein and calorie intake affects the discomfort negatively.
7) Low vitamin D can be a trigger for the disease. Vitamin D should be checked.CRP values of psoriasis patients using correct probiotics are observed
9) Fruit yogurts (ready), bouillon soups, canned foods trigger psoriasis
10) In hyperthyroid disease, psoriasis is exacerbated, in this case, you should definitely contact your doctor.
No Comments