?Geçici idrar kaçırma
Bazı içecekler, yiyecekler ve ilaçlar idrar söktürücü görevi görebilir – mesanenizi uyarır ve idrar hacminizi artırır:
❕Alkol
❕Kafein
❕Gazlı içecekler ve maden suyu
❕Yapay tatlandırıcılar
❕Çikolata
❕Baharat, şeker veya asit oranı yüksek yiyecekler
❕Kalp ve tansiyon ilaçları, yatıştırıcılar ve kas gevşetici maddeler
❕Yüksek dozda C vitamini
??⚕️Üriner inkontinans, aşağıdaki gibi kolayca tedavi edilebilen bir tıbbi durumdan da kaynaklanabilir:
?İdrar yolu enfeksiyonu. Enfeksiyonlar mesanenizi tahriş ederek güçlü idrar yapma dürtüsüne ve bazen idrar kaçırmanıza neden olabilir.
?Kabızlık. Rektum mesanenin yakınında bulunur ve aynı sinirlerin çoğunu paylaşır. Rektumunuzdaki sert, sıkıştırılmış dışkı, bu sinirlerin aşırı aktif olmasına ve idrar sıklığının artmasına neden olur.
?Kalıcı idrar kaçırma
Üriner inkontinans, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, altta yatan fiziksel problemlerin veya değişikliklerin neden olduğu kalıcı bir durum olabilir:
?Gebelik. Hormonal değişiklikler ve fetüsün ağırlığının artması stres inkontinansına neden olabilir.
?Doğum. Vajinal doğum, mesane kontrolü için gerekli kasları zayıflatabilir
?Menopoz. Menopozdan sonra kadınlar, mesane ve üretranın sağlıklı kalmasına yardımcı olan bir hormon olan daha az östrojen üretir. Bu dokuların bozulması, inkontinansı şiddetlendirebilir.
?Histerektomi. Kadınlarda mesane ve rahim aynı kas ve bağların birçoğu tarafından desteklenir. Bir kadının üreme sistemini içeren herhangi bir ameliyat inkontinansa neden olabilir.
?Prostat büyümesi. Özellikle yaşlı erkeklerde inkontinans, genellikle iyi huylu prostat hiperplazisi olarak bilinen bir durum olan prostat bezinin genişlemesinden kaynaklanır.
?Prostat kanseri. Erkeklerde stres inkontinansı veya ani idrar kaçırma, tedavi edilmemiş prostat kanseri ile ilişkilendirilebilir.
?Engel. İdrar yolunuz boyunca herhangi bir yerde bulunan bir tümör, normal idrar akışını engelleyerek, aşırı akışlı inkontinansa yol açabilir. İdrar taşları – mesanede oluşan sert, taş benzeri kitleler – bazen idrar kaçağına neden olur.
?Nörolojik bozukluklar