Koroner Arter Hastalığı

Koroner arter hastalığı, kalbinizi besleyen ana kan damarlarınızın tıkanması veya dolaşımda aksaklıklar yaşanmasına bağlı olarak, kalp kası dokusunun görevini yerine getirememesi veya doku hasarına uğraması durumudur. Koroner arterlerinizdeki kolesterol içeren birikintiler (plaklar) ve iltihaplanma genellikle koroner arter hastalığının birincil nedenidir.
Koroner arterler kalbinize kan, oksijen ve besin sağlar. Plak birikmesi bu arterleri daraltarak kalbe giden kan akışını azaltır. Sonunda, azalan kan akışı göğüs ağrısına, nefes darlığına veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve semptomlarına neden olabilir. Tam bir tıkanıklık kalp krizine neden olmaktadır.

Risk faktörleri

  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Ailede kalp hastalığı öyküsü
  • Sigara içmek
  • Yüksek kan basıncı
  • Yüksek kan kolesterol seviyeleri
  • Şeker hastalığı
  • Fazla kilolu veya obezite
  • Fiziksel hareketsizlik
  • Yüksek stres
  • Sağlıksız diyet

Belirtiler

Başlangıçta herhangi bir belirtiye neden olmayabilirken, koroner arterlerde plak birikmeye devam ettikçe, aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Kalp krizi
  • Anormal kalp ritmi (aritmi)

Teşhis

  • Elektrokardiyogram (EKG)
  • Ekokardiyogram
  • Egzersiz stres testi
  • Nükleer stres testi
  • Kardiyak kateterizasyon ve anjiyogram
  • Kardiyak BT taraması

Tedavi

Sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini kalp-damar sağlığınız için birincil tedavidir.

  • Sigarayı bırakmak.
  • Dengeli ve düzenli beslenmek
  • Fazla kilolardan kurtulmak
  • Kolesterol ve tansiyon takip ve müdahalelerini yapmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Stresi azaltmak

Beslenme Tedavisi

Tıbbi beslenme tedavisi, yüksek LDL kolesterolü olan hastalar için birincil müdaheledir.

  • Doymuş yağ asiti alımı azaltılmalı
  • Trans yağ asitlerinden uzak durulmalıdır (Margarin kullanımı)
  • Zeytinyağı kullanımı arttırılmalıdır
  • Omega-3 yağ asitlerinden zengin bir diyet veya takviye kullanılmalıdır
  • Yumurta ve kırmızı et bireye özgü sınırlı miktarlarda tüketilmelidir
  • Diyet posası arttırılmalıdır (Çiğ sebze ve meyve, kurubaklagil, tam tahıl tüketimi arttırılmalıdır