Categories: Genel

Ailemin Tıbbi Geçmişini Bilmek Neden Önemli

Aile tıbbi geçmişi, bir kişi ve yakın akrabaları hakkında sağlık bilgilerinin bir kaydıdır. Tam bir kayıt, çocuklar, erkek ve kız kardeşler, ebeveynler, teyzeler ve amcalar, yeğenler ve yeğenler, büyükanne ve büyükbabalar ve kuzenler dahil olmak üzere üç nesil akrabadan gelen bilgileri içerir.
Ailelerin genleri, çevreleri ve yaşam tarzları gibi birçok ortak faktörü vardır. Birlikte, bu faktörler bir ailede olabilecek tıbbi durumlara dair ipuçları verebilir. Sağlık uzmanları, akrabalar arasındaki bozukluk örüntülerini fark ederek, bir bireyin, diğer aile üyelerinin veya gelecek nesillerin belirli bir durum geliştirme riski altında olup olmadığını belirleyebilir.
Bir aile tıbbi geçmişi, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, inme, bazı kanserler ve diyabet gibi yaygın rahatsızlıklara sahip olma ihtimalinden normalden daha yüksek olan kişileri tanımlayabilir. Bu karmaşık bozukluklar genetik faktörlerin, çevresel koşulların ve yaşam tarzı seçimlerinin bir kombinasyonundan etkilenir. Bir aile öyküsü ayrıca kistik fibroz ve orak hücre hastalığı gibi tek bir gendeki mutasyonların neden olduğu daha nadir durumların riski hakkında bilgi sağlayabilir.
Bir aile tıbbi geçmişi, belirli sağlık sorunları riski hakkında bilgi sağlarken, tıbbi bir duruma sahip akrabalara sahip olmak, bir kişinin bu durumu kesinlikle geliştireceği anlamına gelmez. Öte yandan, ailede bir hastalık öyküsü olmayan bir kişi hala bu bozukluğu geliştirme riski altında olabilir.
Kişinin aile tıbbi geçmişini bilmek, bir kişinin riskini azaltmak için adımlar atmasına izin verir. Bazı kanserler için yüksek risk altında olan kişiler için sağlık uzmanları, daha erken yaşlardan başlayarak daha sık tarama (mamografi veya kolonoskopi gibi) önerebilir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, ailelerinde çalışan sağlık sorunları olan kişiler için düzenli kontrolleri veya testleri teşvik edebilir. Buna ek olarak, daha sağlıklı bir diyet uygulamak, düzenli egzersiz yapmak ve sigarayı bırakmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri, birçok insanın kalp hastalığı ve diğer yaygın hastalık geliştirme şanslarını azaltmasına yardımcı olur. #tıbbigeçmiş #doktor #izmir #dahiliye

A family medical history is a record of health information about a person and his or her close relatives. A complete record includes information from three generations of relatives, including children, brothers and sisters, parents, aunts and uncles, nieces and nephews, grandparents, and cousins.
Families have many factors in common, including their genes, environment, and lifestyle. Together, these factors can give clues to medical conditions that may run in a family. By noticing patterns of disorders among relatives, healthcare professionals can determine whether an individual, other family members, or future generations may be at an increased risk of developing a particular condition.
A family medical history can identify people with a higher-than-usual chance of having common disorders, such as heart disease, high blood pressure, stroke, certain cancers, and diabetes. These complex disorders are influenced by a combination of genetic factors, environmental conditions, and lifestyle choices. A family history also can provide information about the risk of rarer conditions caused by mutations in a single gene, such as cystic fibrosis and sickle cell disease.
While a family medical history provides information about the risk of specific health concerns, having relatives with a medical condition does not mean that an individual will definitely develop that condition. On the other hand, a person with no family history of a disorder may still be at risk of developing that disorder.
Knowing one’s family medical history allows a person to take steps to reduce his or her risk. For people at an increased risk of certain cancers, healthcare professionals may recommend more frequent screening (such as mammography or colonoscopy) starting at an earlier age. Healthcare providers may also encourage regular checkups or testing for people with a medical condition that runs in their family. Additionally, lifestyle changes such as adopting a healthier diet, getting regular exercise, and quitting smoking help many people lower their chances of developing heart disease and other common illnesses. Ai

yonetici

Share
Published by
yonetici

Recent Posts

Hipertrofik kardiyomiyopati, kalp kasını etkileyen karmaşık bir kalp hastalığı türüdür. Kalp kasının kalınlaşmasına, sol ventrikül…

4 sene ago

▶️Tıbbi terapi HCM hastalarını için hem istirahat ekosu hem de stres ekosu ile araştırma yapılmalıdır.…

4 sene ago

Miyokardit, kalp kası iltahabı,kalp kasınızı ve kalbinizin elektrik sistemini etkileyerek kalbinizin pompalama yeteneğini azaltabilir ve…

4 sene ago

Kalp Yetmezliğinde Yaşam şekli değişikliğinin Önemi! *İdeal kiloya gelmek için diyet önemli ama Kas kaybı…

4 sene ago

Arteriyel kladikasyon, egzersiz sırasında kaslara çok az kan akışının neden olduğu ağrıdır. Genelde, belirli bir…

4 sene ago

Komplikasyonlar ▶️Toplama, genellikle dolaşım sistemindeki önemli aterosklerozun bir uyarısı olarak kabul edilir ve kalp krizi…

4 sene ago