Hücreler şeker mokelünü değil insülini tanırlar. Tanırlarsa hücrenin kapısını açarlar. Eğer hücre insülin reseptörünü tanımazsa şekerle insülin kanda birikir.
Kanda biriken insülin şekeri ilk önce yağa çevirir yani karaciğer yağlanması veya iç organ yağlanması da diyebiliriz. Fazla biriken insülin kan yağları metabolizması ile oynar yani damar sertliği başlar. Biriken insülin vücutta fazla su tutulumuna yani ödeme neden olur.
Kısaca karaciğeri yağlı, önüne geçilemeyen bir kilo alımı, damarları tıkalı, şeker hastası olma ihtimali çok yüksek bir birey haline geliriz.
İNSÜLİN DİRENCİ OLDUĞUNU PEKİ NASIL ALGILARIM?
*Az yiyorum ama sürekli kilo alıyorum
*Sık sık hipoglisemi ataklarına yani nedeni belli olmayan kan şekeri düşüklükleri yaşıyorsak
*Uyandığımızda direk buzdolabını açıyorsak
*Çok gergin ve sinirli isek
*Tekrarlayan tüylenme problemleri varsa
*Çok yorgun hissediyorsak
*Gece horlamalarımız varsa
*Bel çevremiz çok fazla yağlanıyorsa
*Anne, babanız veya yakın akrabanızda şeker rahatsızlığı varsa
Yukarda belirtilen herhangi bir iki sebebi yakalamamız insülin direnci olması için gerekli sebep. Peki; sonuç yani biz bunu tam olarak anlayabilmemiz için mutlaka kan tahlili yaptırmamız gerekiyor.
PEKİ, NE YAPMAMIZ GEREKİR?
1) Sağlıklı diye düşünüp 3-4 tabak kuru fasulye veya 8-10 adet meyve yersek en büyük yanlışı burada yaparız. Eğer bunu yaparsak insülin daha fazla salgılanmasına neden oluruz.
2)Basit şekerler, un, işlenmiş ürünler insülin patlamasına neden oluruz. Mutlaka hayatımızdan çıkarmalıyız veya azaltabildiğimiz kadar azaltmalıyız.
3)Vücudumuzun kas kitlesinin en fazla olduğu yer göbek çizgimizin altında olduğu kısım. Yani insülin şekeri bacak kaslarında enerji olarak harcarsa insülin direnci seviyemiz azalır. Mutlaka günlük yürüyüşlerimizi yapmamız gerekir.
4)Yukarıda belirtiğimiz gibi meyve miktarı çok önemli ve peki meyvede başka neye dikkat etmemiz gerekir. Özellikle glisemik indeksi yüksek kuru incir, muz, üzüm, hurma gibi meyvelerden uzak durmamız gerekir. Mesala çekirdekli üzüm içerdiği resveratrol kansere karşı koruyucu fakat kar zarar durumuna baktığımızda üzümün glisemik indeksinin yüksek olması üzümü daha dikkatli tüketmemiz gerektiğini gösterir.
5)Bağırsaklarımızda 100 trilyon civarında bakteri probiyotik bakteri var. Peki, bu bakteriler ne işe yarıyor? Bu bakteriler yediklerimiz ve içtiklerimizden ne kadar kalori emeceğimizi belirliyor. Ne kadar yedeğimizin dışında ne yediğimizde önemli. Yedikleriniz peki ne kadar emiliyor? Bunun için İnsülin direncimiz varsa yani su içsem yarıyor diyorsan probiyotik noksanlığı olabilir mutlaka probiyotik ağırlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz.
6)Diyet önerilerinden en önemlilerinden biride posa tüketimi. Yani yeterince sebze, kurubaklagil yiyor muyuz? Kısaca posa gıdalarla bağırsak arasında bariyer oluştuyor. Daha yavaş ve doğru emilmesini sağlar.
7)Son olarak da su tüketimi çok önemli. Yeterince su tüketimi yani kg başına 20-30 ml altına düşmemiz gerekir. Suyu yemekten önce yemekten sonra kısaca soframızda su bulunmamasına özen gösterelim. Yemekle beraber değil de yemekten önce ve sonra içilen su sindirimimizin daha iyi olmasını sağlar.(suyu su olarak tüketelim yani çay ve kahve olarak değil)
DO I HAVE INSULIN RESISTANCE¿
It is the resistance of the cell to the insertion of the sugar in our blood into the cell by insulin. In order for the sugar to enter the cell, all of our tissues, except brain tissue, must act together with insulin, this means, the sugar must merge with insulin and the door of the cell must be stimulated by the insulin, so the receptors of the cell must be stimulated.
Cells recognize insulin, not the molecule. If they recognize, they open the door of the cell. If the cell does not recognize the insulin receptor, sugar and insulin accumulate in the blood.
Insulin sugar accumulated in the blood first converts it to fat, which means we can also say liver fat or internal organ fat. Over-accumulated insulin plays with blood metabolism, that is, stiffness of the vein begins. Accumulating insulin causes excessive water retention in the body.
So , we become an individual whose liver is fatty, with an unavoidable weight gain, the veins are clogged, and it is very likely to be diabetic.
So how do I perceive that insulin is resilient?
* I don’t eat too much but constantly gain weight
* If we experience frequent episodes of hypoglycaemia.
* if we open the refrigerator directly when we wake up
* If we are very nervous
* If there are recurring hair problems
* If we feel very tired
* If we have night snoring
* If our waist circumference is too much
* If your mother, father or close relative has diabetes
Catching any two of the reasons mentioned above is the reason for insulin resistance. Well; The result is that we need to have a blood test done so that we can fully understand this.
So, what do we have to do?
1) If we think that it is healthy and eat 3-4 plates of beans or 8-10 fruits, we will make the biggest mistake here and insulin will be secreted more.
2) Simple sugars, flour, processed products cause explosion of insulin. We must definitely remove it from our lives or reduce it as much as we can.
3) The part where our body’s muscle mass is the most is where it is below our navel line. In other words, if insulin sugar spends energy in the leg muscles, our insulin resistance level decreases. We must definitely take our daily walks.
4) As we mentioned above, the amount of fruit is very important so we must pay attention to? We should stay away from fruits such as dried figs, bananas, grapes, dates, etc. that have a high glycemic index. For ex.,Grape seed contains resveratrol which is protective against cancer, but when we look at the profit and loss situation, the high glycemic index of grapes indicates that we should consume grape more carefully.
5) There are around 100 trillion probiotic bacteria in our intestines. So what do these bacteria do? These bacteria determine how many calories we will absorb from what we eat and drink. It is important what we eat than how much we eat. So how much is your food absorbed? So if you say I gain wieght even I drink water, you may have probiotic loss. We should definitely pay attention to a probiotic-based diet.
6) One of the most important dietary recommendations is the consumption of pulp. So we are eating enough vegetables, legumes. Because it forms barrier between foods and the intestine. It provides slower and more accurate absorption.
7) Finally, water consumption is very important. Let’s make sure that there is no water in our table during eating. Drinking water before and after eating, not with food, helps our digestion to be better.