
02 Tem Diyabet & Uyku
Ailenizin tıbbi geçmişinizin, ne yediğiniz ve ne kadar kilolu olduğunuzun , tip 2 diyabet geliştirme riskinizi etkileyebileceğini biliyorsunuz. Ancak uyku alışkanlıklarınızın da rol oynayabileceğini biliyor musunuz?
Uyku yoksunluğu genellikle göz ardı edilen ancak tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörüdür, kanda çok fazla glikoz (veya şeker) içeren ve kalp hastalığı riskini artıran bir hastalıktır.
Özellikle, devam eden uyku kaybı ile, yemekten sonra vücutta daha az insülin (kan şekerini düzenleyen bir hormon) salınır. Bu arada, vücudunuz daha fazla stres hormonu (kortizol gibi) salgılar, bu da uyanık kalmanıza yardımcı olur, ancak insülinin işini etkili bir şekilde yapmasını zorlaştırabilir.
Sonuç; Kan dolaşımında çok fazla glikoz kalır ve bu da tip 2 diyabet geliştirme riskinizi artırabilir.
Özellikle, uykunun en onarıcı aşaması olduğu düşünülen derin uykuda bir azalma, uygun insülin duyarlılığının ve kan şekeri kontrolünün sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Aynı zamanda çok az uyku ; iştahınızı artırabilir ve tokluk seviyenizi azaltarak özellikle karbonhidratları ve şekerli yiyeceklerden tüketmenize neden olur. Zaman içerisinde aşırı yemek dalmak, insülin ve kan şekeri seviyelerinizin yanı sıra vücut ağırlığınıza da etki eder. (Unutmayın: Obezite, tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörüdür.) Ayrıca düzensiz uyku, yorgun hissetme ve hareketsizlik kilo yönetiminizi engeller
Gece boyunca yedi ila dokuz saat kesintisiz uykuya dalmaya çalışmak en iyisidir, böylece en iyi şekilde hissedip çalışabilir ve tip 2 diyabet ve diğer sağlık sorunları geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz
You know that your family’s medical history, what you eat and how much you are overweight can affect your risk of developing diabetes type2. But do you know that your sleeping habits can also counts?
Sleep deprivation is a major risk factor for type 2 diabetes, which is often overlooked, a disease that contains too much glucose in the blood and increases the risk of heart diseases.
With continued sleep loss, less insulin is released in the body after eating. Meanwhile, your body releases more stress hormones which helps you stay awake, but it can make it hard for insulin to do its job effectively.
Result; Too much glucose remains in the bloodstream, which can increase your risk of developing type 2 diabetes.
Plus, a decrease in deep sleep, which is thought to be the most restorative stage of sleep, plays an important role in ensuring proper insulin sensitivity and blood sugar control.
Also very little sleep; It can increase your appetite and decrease your satiety level, causing you to consume especially carbohydrates and sugary foods. Overeating diving over time affects your body weight as well as your insulin and blood sugar levels. (Remember: Obesity is an important risk factor for type 2 diabetes.) Also, irregular sleep, feeling tired, and inactivity prevent your weight management.
It is best to try to fall asleep seven to nine hours a night without interruption, so you can feel and work best and reduce your risk of developing type 2 diabetes and other health problems.
No Comments